Apart verzekeren tegen overstromingsschade. Dat is weer mogelijk in Nederland, al zal de premie verschillen per risicogebied.
Huishoudens kunnen zich binnenkort weer verzekeren tegen overstromingsschade. Het verzekeringsbedrijfje Neerlandse komt opnieuw met een polis die dekking biedt tegen schade bij overstromingen.
Het is voor het eerst sinds de jaren vijftig dat de schade volledig vergoed kan worden, bevestigde Neerlandse maandag na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Na de watersnoodramp van 1953 spraken verzekeraars af om dit soort grote rampen voortaan niet meer in de dekking op te nemen. Het risico dat een verzekeraar om zou vallen, zou te groot zijn.
Pas in 2012 durfde Neerlandse het als eerste partij aan om overstromingen weer te gaan verzekeren. Maar de vraag naar die zogeheten catastrofeverzekering viel tegen, omdat de dekking relatief laag was (maximaal 75.000 euro) en de premie juist erg hoog. Vorig jaar stopte Neerlandse daarom met dit product.
Verzekering tegen overstromingsschade
De Neerlandse heeft nu een nieuw product ontwikkeld dat alleen overstromingsschade dekt, maar niet zaken als aardbevingen, bommen uit de Tweede Wereldoorlog en terrorisme. De polis is naar verwachting vanaf mei of juni te koop.
De premie's beginnen vanaf 75 euro per jaar, maar kunnen verschillen op basis van een analyse van risicogebieden. Deze is gemaakt door bureau Arcadis, waarbij tien tot 15 procent van Nederland als risicogebied is bestempeld. Voor dergelijke gebieden kunnen de premies "aanzienlijk" worden, aldus de Neerlandse op zijn website.
De verzekering is overigens niet direct bij de Neerlandse af te nemen door particuliere huiseigenaren, maar wordt aangeboden via het intermediair. Als eerste heeft de Neerlandse een deal afgesloten met Rivez Assurantiën en Risicobeheer, zo bleek afgelopen week. Die biedt de overstromingsverzekering aan voor Verenigingen van Eigenaren.
De Neerlandse is voor de dekking van het schaderisico een overeenkomst aangegaan met de Lloyd's, een vanuit het Verenigd Koninkrijk opererende verzekeringsmarkt voor schade. Het FD meldt dat een syndicaat van investeerders in eerste instantie bereid is gevonden een overstromingsrisico van 800 miljoen euro af te dekken.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl